Hoe voer ik een nieuw dagboek in?

Hoe voer ik een nieuw dagboek in?

Voor het invoeren van een dagboek kies je menu-optie Voorkeuren – Dagboeken

Automatisch wordt het overzicht van reeds aanwezige dagboeken getoond:

Overzicht dagboeken

Dit voorbeeld toont de 5 standaard aanwezige dagboeken (deze dagboeken zijn altijd aanwezig als je begint met werken in Osirius Online) en een later ingevoerd dagboek ‘OPEN2014’ welke is ingevoerd voor het verwerken van de beginbalans.

Voor het invoeren van een nieuw dagboek kies je [Creëer]

Kies het gewenste dagboektype Bank, Kas, Inkoop, Verkoop of Memoriaal. Voor een nadere toelichting op dagboeken en de dagboektypen zie Waarvoor dienen dagboeken in Osirius Online?

Voer vervolgens een code en een omschrijving in en kies de gewenste grootboekrekening welke zal worden gebruikt voor het verwerken van boekingen in dit dagboek binnen het grootboek. Als je hierover twijfelt, raadpleeg dan je accountant of boekhouder.

In het geval dat je een dagboek van het type ‘Bank’ creëert zal je de betreffende bankrekening moeten selecteren.

Onder Uitgebreid zou je als je dat wilt een nadere toelichting op bijvoorbeeld het gebruik van het dagboek vastleggen.

Nadere toelichting van een dagboek

Onder Nummer reeksen zal zodra je op de knop [Creëer] drukt een reeks van nummers worden gegenereerd, welke gebruikt zullen worden voor het nummeren van boekstukken binnen het dagboek, we hebben het dan in dit geval over de journaalposten welke worden aangemaakt ten gevolge van het verwerken van betalingen en ontvangsten.

Creëer een dagboek

Bovenstaand voorbeeld toont de nummer reeks welke is gegenereerd. De nummer reeks is gerelateerd aan een boekjaar en heeft een start en eind, waaruit een nummer zal worden gegenereerd.  Onder laatste zie je het laatst gebruikte nummer.

Door bij Jaar en Maand te kiezen voor ‘Ja’ wordt het gegenereerde nummer voorafgegaan door het jaartal en/of het maandnummer (01 t/m 12).

Onder Handmatig kun je aangeven of je van automatische nummer gebruik wilt maken of dat je dit handmatig wilt doen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.